kedze som sa s nimi uz dostal do kontaktu a vymkli sa kontrole tak sa skusim s vami podelit s doterajsimi skusenostami.
ak by som mal lasturnatku definovat v nejakej skratke po sedlacky tak by som to definoval ako - potvora z cias dynosaurov ktoru nezabije skoro nic. ked sa premnozi je jej plne akvarium a je uplne vsade ...
definicia z http://www.akvarijni.cz/bezobratli.htm - "Lasturnatky (Ostracoda) - Jedná se o drobné sladkovodní korýše s velikostí do 2 mm. Tělo mají pokryté dvěma pevnými schránkami, takže se svým vzhledem podobají miniaturním škeblím. Ve vodě dokážou volně plavat, a také se pohybují lezením pomocí dvou párů tykadel a delších štětinek. Zavléci se dají zpravidla s nalovenou živou potravou a časté jsou i případy přinesení s novými rostlinami z komerčních pěstíren. Vůči rybám i rozplavanému plůdku jsou neškodné, mohou však být nebezpečné pro čerstvě vylíhlé krevetky. Požírat je mohou větší ryby (rájovci, cichlidy)."
citaciou z akva.sk od uzivatela a cloveka ktore poznam osobne vysluzila - "Na chemiu zabudni . Odolne su napr proti savu, Flubenolu , No planaria, a pod ." ... takze som patral ako sa s nimi vysporiadat, debatoval aj tu na fore, cital diskusie na rybicky.net a podobne az som skusal tieto veci, resp dosiel k takymto zaverom:
nemali by byt nejako moc skodne, znasaju sa s rybami aj krevetkami je tam vsak pri premnozeni riziko, ze budu stipat a usmrcovat mlade krevetky ....
mali by ich pozierat cichlidy (co u mna nieje mozne kvoli velkosti nadrze)
mali by ich davat do poriadku cpo (a asi aj ine mensie) raciky (zase sa u mna neda kvoli vysokej teplote)
docital som sa ze ich zeru endlerky, boli mi radene tetry cierne a podobne ... ja som osobne vyskusal endlerky, fantomov ciernych aj elegansky co su staly obyvatelia ... endlerky a elegansky ich sice ochutnaju ale vypluju, fantomov som nevidel bo su moc plachy ale neubudalo z nich aj ked som daval hladovku rybam.
skusal som kazdy druhy den menit cast vody zameranim sa na dno a odsavanie tych potvor + som okresal krmenie na minimum - docasne sa ich pocet znizil ale ako som dal o den dlhsiu pauzu pri vymene vody sa uz zase znasobuju.
mam ale v merku jeden trosku drastickejsi sposob liecby ktory mi bol poradeny predvcerom od dalsieho skuseneho akvaristu - petra benčúrika (dufam ze mu nevadi ze ho spominam) - maju zevraj odskusane a overene ze tieto potvory zabije Algulol od Sery. prisli na to nahodne ked algulol pouzili proti niecomu inemu. ma to vsak jeden maly hacik a to ze flasticka 100ml tohto pripravku stoji bezne 60 eur

tot asi vsetko co ma teraz napadlo