Aj keď nie je stav akvária s "kostolným poriadkom", v tomto článku "denníku" chcem podchytiť vývoj potomstva ráčika s paralelným zábehom akvária a prípadným pokusom obmedzenia kanibalizmu.
Všeobecné zhrnutie o CPO:
Max. veľkosť: 4-5 cm (vrátane klepiet)
Vek: do 2 rokov (z niektorých zdrojov som sa dočítal že sa dožívajú iba 18 mesiacov)
Správanie: skôr pokojné, pri nedostatku potravy môže byť nebezpečný pre menších obyvateľov akvária. Aj keď moja osobná skúsenosť je že aj pri dostatku potravy nepohrdnú poterom práve rozplávaných prísavníkov, ktorý sa im "motajú" pred nosom

Optimálna teplota vody: 15 - 24 °C
Požadované pH: okolo 7,5 - 8
Celková tvrdosť vody: 8 až 18 ° DGH
Potrava: ako každý rak je i Cambarellus patcuarensis všežravec, ale s tým, že na rozdieľ od iných druhov rakov neloví iné rybky (ale keď už sa sami servírujú na švédsky stôl, tak si ďobnú) a aj voči akváriovým rastlinám je ohľaduplný, no napriek tomu možno odporučiť podávať mu tablety či mrazenú stravu s obsahom aj rastlinnej zložky. Všeobecne platí, že mladý rak, to znamená do veku približne šesť mesiacov, dáva prednosť živočíšnej strave bohatej na bielkoviny. Nepohrdne ani tabletami pre ryby žijúcimi u dna. Ako potravu mu možno podať aj nitenky, patentky, sparené žihľavy, svrčky, múčne červy, surové rybie mäso, šalát, akváriové slimáky, malé rybky, dážďovky. Tento druh ráčika je pokladaný za veľkého konzumenta okrúhliakov a predovšetkým ich ulít. Získava tak totiž vápnik ktorý je potrebný v dobe kedy sa zvlieka. Nevhodné je hovädzie a iné mäso z teplokrvných zvierat. Možno mu podávať aj ovocie či zeleninu a ako správny rak si pochutí aj na mŕtvolke rybky.
Z osobnej skúsenosti im moc nechutia krmivá pre cichlidy, ani granule pre botie. Krmivá pre krevetky im chutia, detto kotúlky poprípade som skúšal aj kúsky mrazeného pangasiusa. Rastlinné zvyšky moje raky neskrmujú, ich veľkosť je cca 3,4 - 4 cm, takže predpokladám, že ešte nemajú 6 mesiacov.
Rozmnožovanie: Cambarellus patcuarensis sa pári tak, že samček otočí samičku na chrbát a vloží spermie v blízkosti samičieho pohlavia.
Samička znáša vajíčka 24 hodín po oplodnenia, býva ich okolo 10 - 60 kusov a v jednej sezóne môže mať i niekoľko znášok. Nasledujúcich asi 14 - 30 dní (podľa teploty vody) potom nosí vajíčka podm telom. V tomto období je potrebné chovať sa k nej veľmi ohľaduplne, pretože poplašená samička často reaguje na stres a rušenie odhodením vajíčok. Ak sú vajíčka biele alebo nažltlé, znáška je oplodnená. Mláďata opúšťajú matku pri veľkosti 3 mm. Vyliahnuté ráčiky sú schopné reprodukcie už od 3 mesiacov veku.
Môj denníček:
Akvárium: cca 50 litrov
Filter: Trixie Aqua Pro M700 (niekedy dávno bol použitý v starších nádržiach, momentálne v ňom mám molitan a nešpecifikovaný druh siporaxu), k dispozícii mám ešte AQUAEL Filter FAN 2, jeho využitie časom zvážim podľa podmienok aké budú v akváriu.
Osvetlenie: 11W lampa, ktorú budem zapínať skôr sporadicky na pár hodín denne, viac menej len na kontrolu akvária.
Teplota vody: 23 stupňov (bytová teplota)
Voda:obyčajná vodovodná, tvrdá.
Stav akvária: Bez zábehu, aj keď to nie je správne.
Osádka: 1 ks samička CPO + slimáky Physa (snaha je o ich rozmnoženie a aby trochu podporili štart dusíkového cyklu + ako potrava, kŕmiť sa ich budem snažiť minimálne).
Deň 1 (utorok 16.2.2016)
V akváriu kde mám 5 týchto ráčikov som spozoroval, že samička má na sebe vajíčka.
Založil som akvárium (štvrk, voda, filter, osvetlenie) + aplikácia 30 ml biotopolu na stiahnutie chlóru pre istotu.
Deň 2 (streda 17.2.2016)
Aplikácia Easyštart (iba 5 ml). Kvapkovým testom som meral NO2. Hodnoty sú OK.
Do akvária som dal 50 ks slimákov Physa. Na večer som umiesnil samičku do akvária.