Najkvalitnejsim a najprirodzenejsim zdrojom potravy pre krevetky je tzv. biofilm, ktory sa vyskytuje v kazdom dobre zabehnutom akariu. Je to porast bakterii a jednobunkovych a drobnych viacbunkovych sinic, rastlin (rias), hub a zivocichov. Osobne som biofilm ako zdroj potravy podcnoval az do doby, kedy som jedno leto neskusil chovat niekolko Neocaridin var Red Cherry v malej nadrzke v mojej balkonovej zahradke. Hlavnym motivom bolo pestovanie vodnych plavajucich rastlin, ktore rychlo pokryli prakticky celu hladinu. Krevetky som krmil len velmi sporadicky (priblizne jeden krat na dva tyzdne), napriek tomu sa im naramne darilo. V porovnani s ich sukmenovcami v akvariu rastli ovela rychlejsie a dorastali do vacsich rozmerov. Obcas sa im pravdepodobne ako potrava naskytol utopeny hmyz, avsak ich vynikajuci rast a skvele sfarbenie prisudzujem takmer konzumacii odumretych rastlinnych zvyskov a masivne rozvinutemu biofilmu, ktory sa v nadrzke vyskytoval v podobe vyrazneho slizu na kamenoch a korenoch rastlin. Takyto porast mikroorganizmov by bol samozrejme v akvariu neziaduci z estetickych a v pripade citlivejsich druhov i z hygienickych dovodov.
Stale vsak existuje niekolko sposobov, ako mozno v ramci moznosti nasho akvaria a nasich estetickych narokov rast biofilmu podporit. Nasledujuce typy su urcene predovsetkym pre chovatelov, ktori maju ambiciu rozmnozovania narocnejsich krevetiek druhu Caridina cf. cantonensis, avsak je mozne ich lahko prisposobit tiez pre rastlinne miniakvaria, kde ma prednost esteticky prvok pred rychlostou rozmnozovania:
1.) Nepodcenme zabeh akvaria. Preodvsetkym ak planujeme kupu drahsich krevetiek Taiwan, pockajme s ich vpustenim az do doby, kedy sa na stenach akvaria zacina vytvarat viditelny zeleny povlak rias. Ten odstranujme len z celneho skla, inde ho nechajme rast. (viacej v casti o zabehu akvaria: http://krevetkari.sk/viewtopic.php?f=12&t=12)
2.) Krevetky samotne nepotrebuju prilis intenzivne osvetlenie. Avsak ak ho mame, ziskavame dalsi faktor, ktory podpori rast mikroskopickach rias.
3.) Okrem casu na rozvoj a osvetlenia, biofilm potrebuje aj plochy, na ktorych sa bude rozrastat. V akvariu by tam okrem substratu nemalo chybat ani zobar skal s clenitym porchom a nehnijuce casti rastlinnyh tiel (suche listy dubu a buku, sisky jelse, drobne vychnute haluzky jelse, a pod.). Podobnu funkciu splna tiez mach. U mna vyplna vacsinu priestoru akvaria.
4.) Vyssie rastliny su predmetom nazorovych rozdielov. Niektori chovatelia tvrdia, ze maju podobnu pozitivnu funkciu ako mach. Ini (vratane mna), ze vyssie rasrliny, predovsetkym tie rychlo rastuje predstavuju vyraznu konkurenciu mikroskopickym riasam a v chovnych nadrziach by sa tak mali vyskytovat len v obmedzenom mnozstve, pripadne vobec. Vynimkou je samozrejme pripad, kedy s nimi pocitame pri filtracii akvaria.
5.) Neprehanajme to s cistotou. Treba si vypracovat odhad pre stav akvaria, kedy neexistuje riziko problemov s prilis velkym mnozstvom detritu, ale jeho mnozstvo je dostatocne ako zdroj potravy.
6.) Filtracne povrchy. Vyhodou vnutornych filtrov oproti vonkajcim (kanistrovym) je, ze bakterie na nich rastuce su dostupne krevetkam. Idelany je hambursky filter, kedze poskytuje velku plochu pre "pasuce sa" krevetky.
Podla mojich skusenosti, biofilm je predovsetkym dolezity pri odchove Caridina cf. cantonensis. Mladata Neocaridina davidi su kratko po vyliahnuti aktivne a vyhladavaju potravu po celom akvariu. Mozno to je hlavny dovod, preco ich preziva ovela vyssie percento. V konraste s tym, mladata C.cantonensis sa liahnu o nieco menej vyvinute a prve dni sa prilis nepohybuju, ak nie su vyplasene, maju tendenciu zostavat dlhu dobu na jednom mieste. Logicky tak maju pristup len k tej potrave, ktora je v ich bezprostrednom dosahu. Dobre rozvinuty biofilm tak moze zvisit percento mladych, ktore prekona pociatocnu kriticku fazu. Niektori chovatelia maju preto specializovane nadrze pre mladata, z ktorych odstranuju i samicky hned po vyliahnuti mladych, aby im z biofilmu "neujedali".
Zabehnute akvarium ako zdroj potravy, alebo pasieme krevetky
-
Milos
- Dátum registrácie: 03 Okt 2014, 21:17
- Kontaktovať používateľa:
Zabehnute akvarium ako zdroj potravy, alebo pasieme krevetky
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas
-
krevetkysk
- Dátum registrácie: 25 Okt 2014, 13:45
Re: Zabehnute akvarium ako zdroj potravy, alebo pasieme krev
Krásne zhrnuté okolo tych baktérií sa vedú rôzne diskusie a pokusy len by som doplnil že niektorý chovatelia pri zabehu akvaria leju do akvária aj komerčné roztoky na zabeh filtra aby sa nevytvarali v akváriu baktérie nevhodné ktoré môžu byť pre krevetky škodlivé resp nemajú na ne stavaný imunitný systém a hlavne aj tieto baktérie pomáhajú priamo tráviť potravu v traviacom trakte a ešte že pri importe z Ázie sa odporúča dať krevety do karanteny a preniesť par kvapiek vody par dni pred premiestnim medzi oboma nadrzami aby sa imuntne systémy prisposobili na baktérie ktoré nesú so sebou dovezene krevety a naopak
- IringPalo
- Dátum registrácie: 21 Okt 2014, 22:33
Re: Problemy so zvliekanim
praveze ked sa pozres na zlozenie tych premiovych krmiv, tak tam je toho fakt vela. vela druhov zeleniny, obilnin atd. cize toto samo o sebe by uz malo byt pestre. mozno prekrmujem a davam tam na maly pocet kreviet toho vela. dnes som cistil externy filter. ked som vyplachoval tu plastovu nadobu, vypadla odtial velka samica, ktora tam musela byt strasne strasne dlho. co ma prekvapilo bolo ze vobec zila a ze bola taka velka. v tom filtri sa krmila jedine detritom a naprik tomu nemala so zvliekanim ziadny problem a este je vacsia ako ine samice. mozno je lepsie menej krmit.
Chovám: Atya gabonensis 2x, Caridina amano 1x, Neocaridina davidi (wild a cherry forma), Neocaridina davidi orange sakura.
-
Milos
- Dátum registrácie: 03 Okt 2014, 21:17
Re: Problemy so zvliekanim
No ono to uz je ina tema, o krmeni. Ale podla mojich skusenosti, neexistuje krmivo, po ktorom rastu tak rychlo, ako po cisto bakterialnej vyzive vo velkom mnozstve. Cize napr. krevetka vo filtri, alebo par zabudnutych v letnom mini jazierku na balkone, atd.
Az nejaka firma raz vymysli krmivo, ktore toto dosiahne, zacnem ho draho kupovat. Dovtedy sa zaobidem s listami rastlin a mojimi oblubenymi Tetra Wafer
Az nejaka firma raz vymysli krmivo, ktore toto dosiahne, zacnem ho draho kupovat. Dovtedy sa zaobidem s listami rastlin a mojimi oblubenymi Tetra Wafer
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas
Kto je prítomný
Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 7 neregistrovaných