Zariadenie akvária pre CRS a potrebné veci

Substrát, filter, osvetlenie, výmena vody a pod.
Napísať odpoveď
Používateľov profilový obrázok
Jozef_L
Dátum registrácie: 01 Feb 2016, 11:18
Kontaktovať používateľa:

Zariadenie akvária pre CRS a potrebné veci

Príspevok od používateľa Jozef_L »

Mal by som záujem o akvárium s CRS, aj keď som začiatočník, myslím že ak nebudem robit hovadiny by mi takéto akvárium s Vašou pomocou mohlo ísť.
Čo sa týka neocaridin, tak jednu dobu som nejaké mal a normálne aj prosperovali, potom som sa sťahoval a tak som to rozdal. Teraz som si jedno krevetárium založil, je to mix N. rili, cherry a divokej formy, kúpené od niekoho z bazosu. Tieto zatial žíjú a majú aj prvé vajíčka aj napriek tomu že akvárko ešte aj hnojím PMDD.

Vraví sa ze Caridiny nie su vhodne pre zaciatocnikov, ale otazka je kde je hranica zaciatocnika a aspon nejakeho pokrocileho. Myslim ze ak clovek zvladne zalozit spravne akva, neprekrmuje a dokaze spravne drzat dusikovy cyklus tak uz nie je uplny zaciatocnik.

Vzhladom na to že som kúpil to co som kúpil, som o varietách nemal ani páru a ani o stabilite línií a podobne. Šprtám čo sa dá o CRS a dosť tu žmýkam aj užívateľa "Jarmo27", ktorý mi ochotne odpovedá na moje záludné otázky, za čo mu veľmi dakujem a dozvedel som sa tolko vecí, že toto by som asi nenašprtal na fóre. Samozrejme aj tak to nie je úplne všetko.

Takže ..... asi moja predstava je takáto.
Chcel by som čosi čo je stabilné čo sa týka farieb a línie a tak podobne, preto Caridiny. Aby to samozrejme aj ukázalo, akva chcem zakomponovat do skrine. Nebaví ma predstava že si kúpim čosi co ani nie je to co sa vlastne predáva.

Takže prejdime k akváriu a k nejakému návrhu ceny:

Akvárium rozmer 80 * 40 * 40 Cena cca 50 eur

Filter asi fluval 206 Cena cca 80 eur

Osvetlenie asi 3 * 10 led reflektor cena cca 30 eur

Osmota cca 70 eur

Rastlinky: valisnerie, mensie druhy, sagitarie, lilaeopsis, nejaké drobné náročné travy, cryptocoriny, mozno nejaky dominantny echinodor = rastlinky ktoré nie je nutne strihat.

Cena spolu cca 230 eur, ak neratam osadku a rastliny.

Potreboval by som vediet kolko a ake dno kupit, kde kupit a ake su cenove relacie, kolko mi to asi spravi vysku dna, bude to dno stacit pre rastliny?
+ Dalsie nevyhnutne veci ako pripravky na upravu vody, nevyhnutne k chodu krevetaria.

Vrela vdaka

IringPalo
Dátum registrácie: 21 Okt 2014, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Re: Zariadenie akvária pre CRS a potrebné veci

Príspevok od používateľa IringPalo »

Ahoj kamos, ak sa ti paci co ti odpisuje Jamro tak ja ta potesim, lebo moje dve krevetkaria mi zakladal on a je to hned poznat na vysledkoch chovu.
dno: ked chces nieco dobre a lacne, daj tam akadamu. mam ju v obidvoch. za liter das cca euro, vysku dna daj 4-5 cm. zozenies ju v bonsaj centre zilina, mam ju odtial, je tam dobra kvalita aj cena, navazia ti aj na kila.
voda: treba si kupit reverznu osmozu a vodu si riedit na mieru pre jednotlive druhy. do vody davaj bakterie pri kazdej vymene, raz za tyzden azoo vitaplus a azoo mineral plus. PH este mozes regulovat ph + alebo - ale to je viac menej uz taky bonus. ked chces byt fajnsmeker, kup si nieco ako richwater - vytazky z listov a sisiek, huminove latky a trieslovniy. potom este ti treba safewater na odburanie kovo pri vymene. to by z chemie asi stacilo.
bakterie budes potrebovat na rychly a bezpecny start nadrze, to ti naozaj odporucam.
zozen si merace vody digitanlne, zozenies z ciny za lacno, poslem ti link ak chces
spominas rastliny.. do krevetkaria tam nic moc nedavaj, machy to ano, ale nepustaj sa do niecoho co sa ti zakorenuje v dne. neukrmis to z takejto vody pre crs a ked chces hnojit, spravis si len problemy, hlavne ak si zaciatocnik. romanove krasne akvaria su dokazom toho ze stacia machy. moje tak isto, lebo machy aj korene mam prave od Romana - Jamro, staci to a nic ine netreba.
krmovo: na krevetach je vido ked krmis niecim poriadnym alebo to davas aspon ako doplnok stravy. plus davaj rozne druhy listov. toto ma znova naucil Roman a hodlam sa toho drzat. dalsia velmi dobra vec je krmit do sklenej okruhlej misky, nemas potmo neporiadok po akvariu, dalsia vyhoda je ze ti to nepada medzi kamene ako sa to rozklada, krevety mas vsetky na jednom mieste a pekne ich obdivujes lebo v takej velkej nadrzi aku mas sa ti sto kreviet strati, tomu ver.
moja rada je neist do crs, ale radsej chod do palmat, lebo mas kazdu inu. ak ale chces mat akvarium jednofarebne, tak potom to beriem, aj ked ak to chces jednofarebne tak mozes mat aj nejaky pekne stabilny druh neocaridin, aka farba sa ti paci, teraz je na vyber toho haba dej. pripadne skombinuj crs s nejakou peknou varietou neocaridiny.

akvarium mam presne ako tvoje, dokonca tam svietim tiez troma led reflektormi, takze ti drzim palce. filter externy je dobra volba.
Chovám: Atya gabonensis 2x, Caridina amano 1x, Neocaridina davidi (wild a cherry forma), Neocaridina davidi orange sakura.

MikelCRS
Dátum registrácie: 05 Okt 2014, 16:30
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MikelCRS »

Ja by som este dodal:

- Podla mna to hranie sa s ph +- moze viac uskodit ako pomoct.

- Nieje skoda penazi liat safe water do vody z RO(takmer ciste H2O)?

Jozef_L
Kontaktovať používateľa:

Praveze mne sa praveze jarmok štýl osadky moc páčil A aj samotná možnosť kríženia.

Niekedy dávno som akadamu mal ako podložie V 100 litrovým akváriu pod štrkom, ale nepamätám si ako by sa chovala ak by bola na povrchu. Nerozpustí sa A nie je Z nej úplne blato?

Praveze jarmo tam osadza "cubu" A má tam aj iné vyššie rastliny. Práve preto ma to láka K nejakému kobercu.
Tie merače mi hod do správy. Dik

mosfet
Dátum registrácie: 05 Okt 2014, 21:57
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mosfet »

Len pre zaujímavosť, ja aby som nemusel do vody liať Aquasafe som si kúpil http://www.mojavoda.sk/2-stupnovy-zmakc ... filter-551 a vodu z RO miešam s vodou prefiltrovanou KDF.

IringPalo
Dátum registrácie: 21 Okt 2014, 22:33
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa IringPalo »

samozrejme ze do RO vody sa aquasafe davat nemusi, ale ked si vsimnete, pisal som to tam aj vseobecne, cize aj pre neos a pri nich sa voda riedi, tak minimalne do tej vodovodnej casi sa patri dat. ja mam taku skusneost ze ked dam den odstatu mix RO a vodovd tak je to OK ale ked tento isty mix dam neodstaty tak to robi sarapatu.
Chovám: Atya gabonensis 2x, Caridina amano 1x, Neocaridina davidi (wild a cherry forma), Neocaridina davidi orange sakura.

jamro27
Dátum registrácie: 23 Jan 2015, 12:46
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jamro27 »

Jozef_L napísal: užívateľa "Jarmo27",
hm, to je kto :?:
red/black bee, Taiwan bee hyrid, King Kong, Panda, Red Ruby, Blue/Red Bolt, Wine Red,Neo. Blue Velvet a zopar tigrov
http://rybicky.net/nadrze/24444

mosfet
Dátum registrácie: 05 Okt 2014, 21:57
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mosfet »

:mrgreen: Jarmich Moman ??? :lol:

Jozef_L
Kontaktovať používateľa:

Tak preklep sa stane

Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 1 neregistrovaný