Krmivo pre mlade CRS/taiwan

Čím a ako často kŕmiť krevetky
Napísať odpoveď
Milos
Dátum registrácie: 03 Okt 2014, 21:17
Kontaktovať používateľa:

Krmivo pre mlade CRS/taiwan

Príspevok od používateľa Milos »

Uvodom: Nie som velkym priaznivcom komercnych krmiv. Som toho nazoru, ze pestra prirodna strava (rastlinna i zivocisna) v dobre zabehnutom akvariu, spolu s beznym akvaristickym krmivom pre rastlinozrave ryby a korovce, poskytnu krevetkam presne to, co by im poskytli "profesionalne" krmiva (a pravdepodobne budu mat tiez podobne zlozenie).
Jedina vynimka su snad krmiva, ktore podporuju vyzivu mladych Cardina cantonensis v prvych dnoch po vyliahnuti. Ich umrtnost je vtedy vysoka a da sa znizit, ak maju pristup k dostatocnemu mnozstvu potravy rozptylenom po akvariu, kedze v tomto stadiu sa pohybuju len minimalne a ich schopnost aktivne si potravu vyhladat je minimalna.
Krmiva pre mladata sa daju rozdelit do dvoch kategorii:
1.) Krmivo pre dospele v praskovej podobe. Cize rovnake zlozenie ako v pripade inych krmiv, ale rozdrvene tak, aby sa dostalo do kazdeho kuta akvaria. Z vyssie uvedeneho vyplyva, ze aj toto ma zmysel. Avsak nie je v tom ziadna velka veda ci zahada, koli ktorej by bolo potrebne zakladat nove forum. Hlavou mi vrtaju ine krmiva:
2.) Bio-aktivne krmiva. Ma ist o zmesi bakterii, ktore sluzia ako priamy zdroj potravy, podporju rast biofilmu a dalej tak zlepsuju vyzivu a zaroven zlepsuju stav ekosystemu v akvariu.

Otazky do fora:
1.) Mate s tym skusenosti? Ja som pouzival Mosura BioPlus a musim povedat, ze vysledky boli v tej dobe velmi dobre. Ci to bola zhoda nahod, alebo skutocne zapricinene tymto krmivom, samozrejme neviem.
2.) Nie su to obycanje kvasnice? :D
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas
MikelCRS
Dátum registrácie: 05 Okt 2014, 16:30
Kontaktovať používateľa:

Re: Krmivo pre mlade CRS/taiwan

Príspevok od používateľa MikelCRS »

Ja mam tiez take nieco vola sa to biozyme od genchem. Krmil som s tym dospele ale ked prisli cerviky tak som prestal a krmim len pevnou. Biozyme je prasok.
MikelCRS
Dátum registrácie: 05 Okt 2014, 16:30
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa MikelCRS »

Asi aj biozyme bude to bio aktivne krmivo lebo je k nemu napisane ze znizuje dusikatych latok vo vode. Toto ta asi nezaujima a asi to vies ale dobrym krmivom pre mlade by mohol byt tiez spirulina powder. Da sa kupit hocikde, ked uz videl som to na burze mali tam toho plne krabicky, tusim bez znacky.
Milos
Kontaktovať používateľa:

Hej v podstate vsetko krmivo v praskovej podobe sa da pokladat za krmivo pre mlade. Konkretne mi troska vrtaju hlavou tieto "probiotika", zda sa ze to je jedna z veci, u ktorych sa oplati zainvestovat. Minimalne v pripade, ze v akvariu je uz vela dospelych i mladych a zacina sa prejavovat konkurencia o potravu, na ktoru najviac doplacaju prave tie cerstvo vyliahnute.
Chovam: taiwan bee, taiwan hybrid, sulawesi kardinal, CRS, CBS, bloody mary, blue velvet, blue topas
Denis
Administrátor
Dátum registrácie: 30 Sep 2014, 13:35
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Denis »

Ja nemam ziadne skusenosti s drahymi krmivami, vzdy som male krmil len prachovym krmivom s vacsim podielom bielkovin v kombinacii respektive so striedanim s vlockovou spirulinou na jemno pomrvenou, aby sa dostala na vsetky miesta v akva. Najlepsie vysledky v odchove malych crs/cbs som dosahoval, ked som mal hole dno bez substratu. Krevetky si pekne nasli na dne krmivo, bez toho aby zapadlo do substratu...

Milos ked spominas tie kvasnice, v inej teme sme rozoberali sojove boby a po dni dvoch co som ich nechal v nadobke s vodou zacali hodne zapachat. rozmyslal som ci by prave takto "napucane" krmivo nebolo vhodne pre krevetky, mozno aj mlade, kedze sa tam nejaky ten film organizmov vytvoril a drzi sa tam. pripadne aj nejaky mililiter vody prsknut pipetou k miestu do akva kde sa male nachadzaju v najvacsom pocte.
Milos
Kontaktovať používateľa:

Denis problem je v tom, ze vacsina bakterialnych ochoreni krevetiek nie su specializovane patogenne bakterie. Vacsinou sa jedna o druhy, ktore sa bezne vyskytuju v akvariu a problemy nastanu vtedy, ked sa bud premnozia, alebo su krevetky z nejakeho dovodu oslabene (alebo je potrebne oboje???).
Takze na jednej strane ano, tvoja logika je spravna. Kedze najlepsim krmivom pre krevetky su bakterie, uvazovat o krmeni nahnivajucimi castami rastlin ma zmysel. Ale je to minca, ktora ma dve strany. Tiez samozrejme ten smrad kroty citis, to su rozkladajuce sa bielkoviny v soji. A rozkladajuce sa bielkoviny znamenaju dusikate latky, stary znamy toxicky amoniak NH3/NH4 + nevynimajuc.
Za pokus to mozno stoji, v nejakom experimentalnom akvariu, urcite by som do toho nesiel v hlavnej chovni.

Skor ma zaujal tvoj postreh s holym dnom. Ja som hole dno nemal nikdy. Vzdy som nejak vychadzal z toho, ze je lepsie poskytnut dostatok substratu/povrchov pre rast bakterii. Lepsie pre filtraciu i "pasenie". Teraz ale ked nad tym rozmyslam, to hole dno nemusi byt az tak na zahodenie: Nie len ze im krmivo nikam nezapada, ale takto je tiez detrit v priamom kontakte s povrchom, na ktorom mozu rast riasi a zaroven je osvetlovany zhora priamo dopadajucim svetlom. Myslim ze skusim kompromis: predelene dno, v jednej polovici ADA, v druhej len sklo.

A este jedna vec: Jeden pan z Polska mi raz rozpraval o jeho sposobe dokrmovania ("pasenia"): Do zavaraninoveho pohara da kamen a vodu a takto to necha par tyzdnov stat na okne, kde na to dopada priame svetlo. Potom vytiahne a vlozi do akvaria. Tiez to asi skusim...ale len skusim, nikdy clovek nevie na 100%, co vsetko tam v inych podmienkach vyrastie.
Denis
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Milos pri ciastocnom holom dne musis domysliet kde sa bude detrit usadzat, podla prudenia vody v akva. Mne sa detrit obycajne ukladal par cm rovno pred molitanovym filtrom. Len ked bude v druhej casti akva substrat, prave mozno ten "nedovoli" prenosu detritu do nesubstratovej casti.

Ano do tej rozkladajucej sa soji a smradlavej vode z nadoby s nou sa mi velmi nechce ist, uz len kvoli zapachu. A hlavne ako pises Milos amoniak davat do akva je totalne nelogicke. Na druhej strane, od vtedy (cca tyzden) ako som robil pokus so sojovymi bobmi a ich supkou, som nechal v akva s Neocaridinami tie boby a krevetky vidim na nich stale posedavat a cistit ich. Pravdepodobne maju na nich stale co jest.

Milos ten pokus s kamenom... asi by malo ist o kamen, ktory opat raz nebude menit hodnoty vody, najlepsie lavovy a pod. Pokial by si siel do toho, tak urcite s chlorovanou vodou z vodovodu, ktora pozabija aspon ciastocne nechcene ci chcene mikroorganizmy. Takto to robi vacsina krevetkarov, ked dava nove machy do akva s krevetkami a mach ponori na par dni do pohara s vodou z vodovodu.
Denis
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

Pridavam link na krmenie mladych. Takto krmi nemecky chovatel, povyhraval par miest na europskych sampionatoch. Sam pise, ze znacka krmiva nie je dolezita, hlavne kvalita obsahnuteho krmiva. Z toho vsetkeho co tam vidiet na videu mam jedine tu pinzetu :P
http://www.shrimpkeeping.com/feeding-baby-shrimp/
joey
Dátum registrácie: 06 Nov 2014, 16:04
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa joey »

No co, tak zmiesaj prachove krmiva co mas doma, rozmiesaj ich v pohari vody a hod do tanku, vsetko sa pekne usadi na spodu a hody po celom akvarku mozu zacat :)
Milos
Kontaktovať používateľa:

..alebo sa mu riadne pokazi voda a moze zacat cele akvarium odznova :D vypada to dost drasticky ten zakal.
Denis
Administrátor
Kontaktovať používateľa:

joey to by som musel mat asi hodne viac malych krevetiek v akva aby som si to mohol dovolit :) viem si take krmenie z videa predstavit v holom bezsubstratovom akva, co by krevetky nespotrebovali lahko odsajem.
Používateľov profilový obrázok
viridis
Dátum registrácie: 25 Nov 2014, 16:14
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa viridis »

Našiel som link na krmivo Shi-ebi pre mladé krevetky
http://www.shirakura-shop.de/en/shiraku ... rition.htm

Zaujímavé je zloženie
cereálie; 14,1% crude protein, 19,7% crude fat, 14,3% raw fibre, 10,8% crude ash, 10% moisture

Cereálii s tak vysokým podielom tuku zas nie je veľa.
Pátral som chvíľu a o sóji sa dá zistiť toto:
http://www.alfabio.com/o-soji/zlozenie-soje/

Dosť podobné parametre. Myslíte si, že by mohlo ísť o obyčajnú pomletú sóju ?

http://www.alfabio.com/o-soji/zlozenie-soje/
Neocaridina davidi (Red, Blue) | Caridina mariae & cantonensis (Tiger & CRS) || krevetky - wiki
Napísať odpoveď

Kto je prítomný

Užívatelia prezerajúci toto fórum: Žiadny pripojení užívatelia a 8 neregistrovaných